Klinkerram med tätskiktsskydd – Patent

By | januari 8, 2019

Det började för cirka fem år sedan. Jag stod på pendeltåget mot Märsta och Arlanda med stor resväska, ryggsäck och golfbag på väg till Korfu. Jag blev uppringd av Patrik Engdahl, plattsättare i Sölvesborg. Samtalet bröts några gånger som det gör ibland på pendeltåget. Patrik hade en idé om en grej som han trodde mycket på. Jag hade haft Patrik på kursen ”Tätskikt keramik” för plattsättare. Tydligen hade jag gjort ett visst intryck, ty han sa ungefär att jag var den ende han kunde tänka sig att anförtro sig till.

Efter avtal om tystnad och fördelning av ekonomiskt ansvar satte vi igång. Patrik kom till Scandic hotell i Kalmar och visade upp sin idé. Med en stor låda, golvbrunn, klinker m.m. monterade han på mitt hotellrum.

Sedan träffades vi ett par gånger i min bostad på Dalarö, ritade skisser och formulerade förslag till patent. Det har blivit några turer med patentverket. Det är formaliteter som är näst intill obegripliga, när man ska få till ett patent. För två månader sedan var det klart. Därefter offentliggjordes uppfinningen 2019-01-02 i Patenttidningen.

Nedan visas till vänster hur ett montage har brukat utföras. Klinkerramen är endast en del av ytskiktet och oftast med centrum något förskjuten i förhållande till golvbrunnens centrum. Som framgår är tätskiktet blottlagt men kan på del av omkretsen skyddas med fäst- eller fogmassa. Typiskt till vänster i figuren (bruten pil) men svårligen till höger. Figurerna är från patentansökan.

Som framgår av den högra figuren är klinkerramen (3) utformad med en konisk del ned mot klämringen (2) men medger en spalt mellan klinkerramen och klämringen/tätskiktet. Den koniska delen innebär ett mekaniskt skydd av tätskiktet (1).

Golvbrunnens placering är sedan tidigare viktig med hänsyn till fallreglerna. Nu blir det ytterligare fokus på detta om man inte vill skära plattor mer än nödvändigt.

Fördelar med KLINKERRAM MED TÄTSKIKTSSKYDD:

  1. Vatten i fästmassa och i golv-vägg-vinkel kan dräneras till golvbrunn
  2. Man slipper skydda tätskiktet med fäst- eller fogmassa
  3. Det går alltid att få upp vattenlåset
  4. Det blir rent och snyggt under silen (mindre städjobb)
  5. Man hindras att skada tätskikt genom ovarsam rengöring

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *