Klinkerram med tätskiktsskydd – Patent/Uppfinning

By | januari 8, 2019

Uppfinningen löser många problem i badrummen och minskar risken för vattenskador 

Det började för cirka fem år sedan. Jag stod på pendeltåget mot Märsta och Arlanda med stor resväska, ryggsäck och golfbag på väg till Korfu. Jag blev uppringd av Patrik Engdahl, plattsättare i Sölvesborg. Samtalet bröts några gånger som det gör ibland på pendeltåget. Patrik hade en idé om en grej som han trodde mycket på. Jag hade haft Patrik på kursen ”Tätskikt keramik” för plattsättare. Tydligen hade jag gjort ett visst intryck, ty han sa ungefär att jag var den han kunde tänka sig att anförtro sig till.

Efter avtal om tystnad och fördelning av ekonomiskt ansvar satte vi igång. Patrik kom till Scandic hotell i Kalmar och visade upp sin idé. Med en stor låda, golvbrunn, klinker m.m. monterade han en modell på mitt hotellrum.

Sedan träffades vi ett par gånger i min bostad på Dalarö, ritade skisser och formulerade förslag till patent. Det har blivit några turer med patentverket. Det är formaliteter som är näst intill obegripliga, när man ska få till ett patent. För två månader sedan var det klart. Därefter offentliggjordes uppfinningen 2019-01-02 i Patenttidningen.

Nedan visas till först hur ett montage har brukat utföras. Klinkerramen är endast en del av ytskiktet och oftast med centrum något förskjuten i förhållande till golvbrunnens centrum. Som framgår är tätskiktet blottlagt men kan på del av omkretsen skyddas med fäst- eller fogmassa. Typiskt till vänster i figuren (bruten pil) men svårligen till höger.

Som framgår av figur är klinkerramen (3) utformad med en konisk del ned mot klämringen (2) men medger en spalt mellan klinkerramen och klämringen/tätskiktet. Den koniska delen innebär ett mekaniskt skydd av tätskiktet (1).

Golvbrunnens placering är sedan tidigare viktig med hänsyn till fallreglerna. Nu blir det ytterligare fokus på detta om man inte vill skära plattor mer än nödvändigt.

Här visas en prototyp av klinkerramen med dess koniska del som slutar strax ovan klämringen i en Jafo golvbrunn.

Fördelar med KLINKERRAM MED TÄTSKIKTSSKYDD:

  1. Vatten i fästmassa och i golv-vägg-vinkel dräneras obehindrat till golvbrunn
  2. Man slipper annan tidsödande metod att skydda tätskiktet med fogmassa
  3. Det går alltid att få upp det nu perfekt centrerade vattenlåset
  4. Det blir rent och snyggt under silen (mindre städjobb)
  5. Man hindras från att skada tätskikt genom ovarsam rengöring

Information om produkten/uppfinningen kan fås av:

Patrik Engdahl, 076-3493941,  pengdahl@hotmail.se  – uppfinnare

Bengt Jonasson, 070-6605447,  ansvarsfull.kompetens@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *