Bönder ska inte skita ned våra vägar

By | september 3, 2018

Det är ett otyg att jordbrukare, bönder, tar ut svängarna. De tror att de har rätt att terrorisera oss vägtrafikanter, oss skattebetalare, med jord, lera, dynga som de kontaminerar våra vägar med.

Tyvärr kom jag först en stund efter brottet, efter övergreppet på vår infrastruktur, då en stor andel var tillplattad. Vidare var det idag, den 3 september, soligt och torrt väder. Mycket värre är det vid regn.

Jag stannade till vid nästa fält och fick träffa sabotörerna. De lyssnade på mitt förslag om att rengöra däcken innan de kör ut på allmän väg. Men de var tyvärr inte särskilt förstående.

På cirka 50 meter från vägen, ses gärningsmännen hantera gödsel.

Här en film på åtta sekunder.

 Jag som betalar rätt mycket skatt och som under drygt ett år levererat solel med 72 kvm paneler från SVEA Solar, anser mig ha rätt till ren luft, rent vatten och rena vägar.

One thought on “Bönder ska inte skita ned våra vägar

 1. Axel

  Kan tycka att det är lite märkligt att du ställer krav på att lantbrukare ska rengöra sina däck innan de kör ut på allmän väg. I många fall så har bönderna haft vägar de använt så länge jorden brukats, den har gått på deras egna ägor. Sedan har det allmänna tvångsinlöst dessa vägar för att dra nya vägar eller bygga om dem. Du tycker inte att detta är ett ingrepp i ägande rätten? Om en lantbrukare den ena dagen andvänder sin väg på sin mark för att bruka jorden och nästa dag så löser det allmänna in marken för att bygga ut vägen, det vore då orimligt att ha som krav på lantbrukaren att denna ska behöva rengöra sin maskiner innan varje på fart. De har brukat marken och många gånger vägen sedan urminnes hävd. Du som bilist lånar endast marken, var glad att det inte kostar något för varje landägare mark du som bilist passerar och att det allmänna har byggt vägar i stora delar av landet som är helt finansierade av skattepengar, det kostar ingenting per km du kör. Tänk så, det blir lättare då.

  Bra argument, Axel. Tillfället jag refererade till var långt ifrån det värsta. Jag utgår från att fastighetsägaren fått skälig ersättning vid inlösen. Sedan har jag betalat skatt till förbättring och asfaltering, så vägen är delvis min. Jag finner det underbart med rena vägar efter Trafikverkets salt-terrorism.
  Men mängder av lera i kombination med måttligt regn kan försmutsa ett hundratal bilar. Det är en onödig olägenhet och resulterar i besvär och fördyring.
  Jord är till för att odla i och ska finnas där den har en funktion, på åkern!

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *