Civilingenjör utgör ett minimikrav

By | januari 27, 2014

Den som utses till generaldirektör ska ha grundutbildning som civilingenjör. Detta krav bör också gälla om man ska bli minister. Varför detta enkla men tämligen självklara krav? Jo civilingenjören representerar den enda större grupp i samhället vars utbildning kräver intelligens. Eftersom det finns gott om civilingenjörer bör det gå tämligen lätt att hitta lämpliga generaldirektörer. Praktiskt taget alla andra teoretiska utbildningar kan man ju plugga sig till. Den som huvudsakligen jobbar med sina händer ska inte förringas. Är man frisör, bagare, murare, snickare, sjukvårdsbiträde eller liknande, med ett praktiskt inriktat yrke, ska det vara möjligt att bli riksdagsman, men inte generaldirektör eller minister.

Det är ju viktigt att säkerställa en viss grundkompetens då man ska ha ett stort ansvar för tio miljoner medmänniskor. Det handlar också om att kunna agera effektivt, att ta beslut och samtidigt kunna handla prestigelöst i förhållande till sin omgivning. Gunilla Carlsson hade enligt media problem med ledarskapet. Inte sällan söker man emellertid en syndabock. Jag tror dock risken är liten om man är civilingenjör som ju alltid står på en stabil grund.

Idag kan ingen av ovan nämnda kategorier, generaldirektör eller minister, ta beslut. De säger alltid att ”vi ska titta på det” eller ”vi ska tillsätta en utredning.” De som utreder redovisar nog många gånger det resultat som de tror att beställaren önskar sig istället för att redovisa fakta eller sanning. Detta resulterar i dåliga och sena beslut. Resurser slösas bort.

Civilingenjörernas Hederskodex utgör mitt dagliga rättesnöre i min prestigelösa insats för medmänniskorna.

Civilingenjörernas Hederskodex utgör mitt dagliga rättesnöre i min prestigelösa insats för medmänniskorna.

Observera att en civilingenjör är inte en tekniknörd men väl en person med analysförmåga, logiskt agerande med det bästa för medmänniskan som mål. En civilingenjör står alltså på en stabil grund, är mycket trygg och därför en god och prestigelös ledare. En civilingenjör kan ersätta en ekonom men en ekonom kan inte ersätta en civilingenjör. En civilingenjör kan ersätta en en jurist men en jurist kan inte ersätta en civilingenjör.

Att utse en misslyckad ekonom som GD på Vägverket, ge denne sparken och därefter upprepa misstaget med en ekonom på Trafikverket, är att förolämpa hela det svenska folket. Fredrik Reinfeldt bör erkänna sitt misstag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *