Rödvin mot Covid-19

I laboratorieförsök har forskare nyligen upptäckt att tanniner stoppar ett enzym som coronavirus använder för att föröka sig. Det kan leda till framtida behandlingsmetoder vid en pågående infektion.

Vacciner mot covid-19 har utvecklats i rekordfart, men det pågår också omfattande forskning för att hitta behandlingar för de som redan blivit infekterade. I en ny studie från China Medical University i Taiwan har man funnit att garvsyra hämmar reproduktionen av SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19.

Garvsyra är en typ av tanniner, fenoler, som återfinns i olika typer av växter. Skalet på blå druvor är speciellt tanninrika, vilket vi uppfattar som struktur och strävhet i det färdiga vinet.

”Av de sex ämnen vi testade, var det bara garvsyra som visade signifikanta resultat med att hämma enzymaktiviteten i coronaviruset – upp till hela 90%”, rapporteras det från studien som publicerats i American Journal of Cancer Research.

Två flugor i en smäll

”Garvsyran har visat sig ha en dubbel funktion – den hindrar själva infektionen i mänskliga celler och bromsar reproduktionen om man väl blivit smittad. Två flugor i en smäll”, säger studiens forskningschef Dr. Mien-Chie Hung till Wine Spectator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *