Jet är rätt nyttjat av en framgångsrik värdeskapare som Jan Johansson, SCA

By | februari 1, 2015

Varför jaga en av Sveriges viktigaste tillgångar och värdeskapare så här? Det är att förolämpa Jan Johansson, CEO på SCA. Kan inte våra mest framgångsrika ledare få ha lite kul och dessutom spara tid på detta sätt?

Dagens Industri synes ifrågasätta Jan Johansson, en av Sveriges största ledare och tillgångar för välfärden.

Svenska Dagbladet synes ifrågasätta Jan Johansson, en av Sveriges största ledare och tillgångar för välfärden.

SCAs börsvärde vid årsskiftet var 109220 milj SEK. Under januari har värdeökningen varit 18,53 procent till 129459 milj SEK. Värdestegringen är alltså 20238 milj SEK. De tre miljonerna som flygningen kostade motsvarar knappt 0,15 promille av denna värdeökning. ”En piss i Mississippi” brukar man säga.

Också Svenska Dagbladet synes lägga näsan i blöt.

Svenska Dagbladet väljer feta rubriker på löpsedeln också. Fy!

Om vi slår ut värdeökningen under januari på Jan Johanssons arbetade timmar under motsvarande period blir det 84,3 miljoner i värdeökning per arbetad timme. Antaget 20 arbetsdagar med 12 timmar per dag under januari. Kanske lyckades Johansson arbeta fler timmar eller mer effektivt tack vare flygningen för ynka 3 milj SEK. Det blev då en förtjänst för SCA och samtliga aktieägare och förmodligen också för samtliga skattebetalare.

Må vara att flighten genomfördes under en annan tidsperiod. Resonemanget ovan är lite av en lek med siffror för att sätta 3 miljoner i proportion till det långsiktiga värdeskapandet. Tidigare har Johansson också genomfört detta i Boliden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *