Club Academica & Prima Travel i Andorra

Åter dags för alpin skidåkning under Johan Magnussons försorg och Ingemar Arbros välsignelse. Vi lättade från Bromma mot Girona, cirka 3,5 h flygning därefter följde en nära fyra timmars busstransfer till El Tarter inklusive en halvtimmes rast. Lina från Quality Travel informerade bra. Vi tog så in på hotell Llop Gris – ”Gråa Vargen” i El Tarter.

Tyvärr var klockan över 20.00 innan vi han hämta ut skidutrustning. Men förbetala med swish eller kontanter i Euro gick bra. Man kunde välja standard kvalitet SILVER eller lite bättre GULD eller en ännu vassare variant av skidor PLATINUM. Jag tog mellanvarianten inklusive skidskor för sammanlagt 136 euro. Snabbt in i duschen, ombyte och så till middagen. Vi disponerade två runda bord för 10 personer och ett traditionellt rektangulärt för 12. Med Johan var vi totalt 32 deltagare:

Anita, Annika, Bengt, Björn, Cecilia, Elisabeth, Eva, Gunilla, Göran, Hans M, Hans S, Helene, Ingemar, Inger, Jarl, Johan (Prima Travel), Karin, Lars, Lena, Liliane, Liz, Madelene, Marie, Martha, Rolf T,  Stefan, Sten, Sven, Suzanne, Svante, Thomas, Zofia,

Det gick smidigt att få ut skidor, stavar och skidskor nästa morgon kl 8.00. Mina skidskor passade perfekt och skidorna, de kortaste någonsin, 1.55 m verkade OK:

Vi som fyllt 70 hade gratis liftkort som man fick ut genom att visa leg. Bra åldringsvård i Andorra alltså.

Liftarna startade kl 9.00 men eftersom det var första dagen hade Johan bokat in oss kl 10.30 vid liften för att alla skulle hinna få ut och få på sin utrustning.

Det var mulet, snöade lätt och man kunde önska sig bättre väder.

Efter första 4-stolen var det fortfarande OK. Men sedan tog vi 6-sitsen upp till högre höjd. Vinden friskade i och sikten försämrades. Det blev nästan olidligt kyligt. Efter få åk tog vi en lättare lunch. Cecilia, Lena och jag delade en pizza. Därefter drog jag och Stefan en blå ned till hotellet.

Efter liten siesta var det dags att knalla ned till After Ski. Här sitter Liliane och väntar utanför hotellet.

Johan var också med en stund.

Det fortsatt kyliga vädret fick mig att avvika till dusch, ombyte och hotellets bar.

19.30 öppnades portarna till restaurangen. Vi hade tre val av förrätt, tre val av varmrätt liksom av dessert. Oftast fanns en soppa eller en sallad till förrätt. Som varmrätt kunde man normalt välja fisk, anka/kyckling eller en traditionell kötträtt. Till dessert tog jag vanligen glass eftersom jag inte förstod vad de andra efterrätterna bestod av. Här nedan varmrätt på anka just påbörjad:

Johan håller låda vid det större bordet. Ett av de runda borden skymtar i bakgrunden:

Frånsett första dagen hade sedan vi perfekt väder med klarblå himmel varje dag. Här ett par miljöbilder. Närmast Pala Nova på drygt 2500 MÖH:

Vägvisare till Pas de la Casa, byn öster ut på 2100 MÖH.

Pic Blanc är den sexsitsiga upp från PAS DE LA CASA:

Här står Eva, Stefan, Hans S, Sven, Hans M och Johan och väntar på övriga i gruppen för mellansvår åkning.

Fler miljöbilder och lite koll på var i systemet vi befinner oss:

Alltid trevligt att sitta till bords efter en hel dag i pisterna, dusch, och en sväng till baren.

Nästa dag, onsdag, hade Johan måst resa hem för viss planering och framtagning av en ny broschyr. Nu var sista chansen att hänga på våra förträffliga pistvisningsguider från Quality Travel, Lina och Rickard. De gjorde en utmärkt insats!

Guidningen som inletts under måndag och tisdag fortsatte därefter endast under onsdag förmiddag eftersom Lina och Rickard hade ”inre tjänst” under eftermiddagen. Sedan valde jag att hänga på Svante, Lars och Anders som åkt med i Rickards pistvisning. Jag hade full sjå att hänga med i deras tempo men bromsade kanske inte alltför mycket.

Åter till baren på hotellet, ”Lortiga Grisen” som var en negativ överdrift. Jag tyckte allt var bra. Rara damer serverade:

Under torsdagen tog jag ledigt från strapatserna och drog med med några vänner till centralorten för att strosa runt, kolla och shoppa. Resan tog en dryg halvtimme. Efter en stunds promenad kom vi ifrån varandra och jag strosade vidare och shoppade på egen hand.

Några observationer: Att gin används som alternativ till spolarvätska var inte så tokigt. Detta var kanske inte lägsta pris men fullt godtagbart.

Andorra har också reklam, här för telecom. Men filmstjärnorna saknades.

I baren, senare på kvällen, fick jag ta del av ett par bilder från Svante:

Lars passar på att slå en sjua!

Det var under kvällen också dags att fira och hurra för Cecilia som fyllde år. Tidigare i veckan hade vi uppmärksammat tvillingarnas födelsedag.

En vecka, lite drygt, går fort. Nu väntade fredag och lördag. Hög tid att ”pista på”.

Hans S och Hans M i blått respektive gult!

Somliga passade på att åka som seriefigurer, typ Batman etc.

Men lunch eller eftermiddagsfikat pockar på. Här sitter Hans S och väntar på Hans M som är inne och handlar.

Hotellet var utrustat med spa, bastu och en utmärkt inomhusbassäng. Hade under veckan haft tanke att testa. Men jag är inte så lockad av inomhusbad, så jag kom inte längre än till att duscha och prova den sköna badrocken.

Fredag kväll och dags för middag. Jag valde soppa till förrätt:

Sedan varmrätt …

…och dessert!

Sista dagen, lördag, var vädret fortsatt perfekt. Den som vanligt kyliga natten hade gjort pist-räfflorna hårda och det knastrade och vibrerade under skidorna. Vi tog oss över till den östra sidan som efter soluppgången snabbare värmdes upp. Men efter bara någon timme blev det degigt, tungt och lite puckligt.

Jag gjorde sällskap med Sven och de båda Hans. Vid lunch var vi tillbaka på den norra sidan. Sven var nöjd, medan vi andra fortsatte ytterligare någon timme. Sedan tog Hans M och jag själv ytterligare något åk. Men som regel är. Vi skippade det ”sista åket” och gled ned för den blå slingan till Llop Gris.

Dags att lämna tillbaka utrustningen som fungerat perfekt. Framför allt var jag mycket nöjd med skidskorna. De hade verkligen passat precis och jag hade aldrig upplevt behov av att lossa spännena vid lunch eller fikarast.

Nu ser vi fram mot nästa resa till Alperna under vecka 811.

5 thoughts on “Club Academica & Prima Travel i Andorra

  1. Hans

    Jag måste säga att mitt planerade snubblande ser realistiskt ut på film. Men i och med Gösta Ekmans borgång och reprisande av Papphammar så är man ändå en klar amatör.

    Reply
  2. Thomas langborg

    Trevligt reportage..tycker jag som inte var med men ändå har känslan kvar efter de tidigare 5 åren.

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *