GBR/GVK etc – del 12

By | februari 19, 2017

Hej Kenneth!

När jag googlade på dig och fick upp ditt face, gick mina tankar direkt till min granne på Tunnlandsvägen i Finspång. Ty mitt över gatan, under många år, bodde Ulf Spång. Lika eller inte lika, det beror kanske på vem som betraktar. Jag upplevde dock denna association.

Ulf Spång var en mycket lättsam, rolig och enkel person som jag fick stort förtroende för. Han arbetade ju som revisor i diverse bolag, huvudsakligen i Linköping, men kanske också i Norrköping och pendlade från Finspång. Vi hejade på varandra var och varannan dag och då grillfest kom till stånd släppte han loss sin humor. Jag blev inte förvånad då en person som han, hårt arbetande, med tillsynes prestigelös ledarstil, blev ekonomidirektör på livförsäkringsbolaget Skandia.

Här ett par bilder hämtade från dagens media:

Visst tyckte jag synd om honom när drevet gick. De i Skandias ledning hade så klart bra avtal, men hade kanske inte kunnat förutse hur bra det skulle gå för Skandia, att optionsprogrammen skulle ge så bra avkastning. Verkligheten kom ifatt. Jag var dock övertygad om att Spång inte gjort sig skyldig till något brottsligt. Och uppenbart blev han efter diverse våndor friad. Men förmodligen hade hetsjakten tärt på honom. Spång dog 4 november 2015 vid endast 73 års ålder. Han hade allt förtjänat ett längre liv.

Lars-Eric Petersson imponerade inte på samma sätt. Med innehav av en skvätt aktier deltog jag således på Skandias bolagsstämma då Petersson erbjöd sig att jobba kvar i Skandia ytterligare ett helt år mot ett arvode om endast 1 kr (en spänn). Men det tyckte stämman var för dyrt. Så går det när förtroendet är totalt förbrukat.

Jag har ju intresserat mig för ledarskap under många år. Min första utbildning fick jag 1982 då jag arbetade på ASEA STALs försäljningsavdelning. Johan Aspelin var då sju år och började skolan. Jag tyckte ledarskap var spännande och läste aktuell litteratur. Cirka tio år senare som huvudlärare i Energi och Miljö på Forsmarks skola för gymnasieingenjörer, föreslog jag alternativa ämnen för specialarbeten. Forsmarks skola var liten, unik med riksintag och med kanske Sveriges bästa elever. De låg alltid i topp på centrala prov och vann eller kom, typ tvåa, på Svenska Dagbladets Fysikpristävling. Det var alltså OK att experimentera och att ta ut svängarna. Skolchefen godkände, ja rent av gratulerade till mina alternativa förslag (till de traditionella ämnena) nämligen kvalitet och ledarskap. Flera elever valde framförallt ledarskap och redovisade hur viktigt detta är i näringslivet.

Några år senare, 1996 och 1997, hade jag förtroendet som CF-ordförande inom Vattenfallskoncernen inom vilken jag formellt representerade cirka 1500 SACO-medlemmar (inklusive Jusek). Parallellt var jag också personalrepresentant i Vattenfalls koncernstyrelse där Carl-Erik Nyquist var högste chef. SEKO och SIF hade också rösträtt genom sina representanter. Som CF-ordförande fick jag delta i Vattenfalls chefsutbildning.

Under tiden var Vattenfall inne i en omfattande omstrukturering. Intressant var att få träffa VD-ar, blockchefer och diverse andra nyckelpersoner i anslutning till förhandlingar. En person som gjorde stort intryck var Jan C Johansson på Vattenfall Elförsäljning som jag mötte flera ggr. Johansson, rekryterad från Shell, hade just en sån där prestigelös ledarstil som alla underställda önskar sig. När han så småningom lämnade Vattenfall (kanske för att där blev för trångt?) och gick till Boliden, köpte jag aktier i Boliden. Jag förutsåg att ledarskapet skulle leda till framgång. Sedan blev det dags för aktier i SCA när Johansson tog över hygien och skogsbolaget.

Tror det var en förlust för både SCA och för Sverige när drevet gick mot Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén och Johansson tvingades åka med i fallet.

ANTAL CHEFER I TIDIGARE ANSTÄLLNINGAR SOM CIVILINGENJÖR SEDAN 2 JANUARI 1975

(3) chefer på Stal-Laval Turbin AB under cirka sex år då jag hade tjänstledigt ett år för praktisk-pedagogisk ämneslärarutbildning på Stockholms lärarhögskola

(2) chefer på ASEA STAL AB under cirka fyra år då jag parallellt läste juridik på universitetet i Örebro.

(2) chefer på ABB Carbon AB under cirka tre år

(2) chefer på Forsmark 1 under cirka sju år. Här blev jag själv erbjuden ett chefsjobb men tackade nej.

(2) skolchefer på Forsmarks skola under samma sju år

1996-97 var jag praktiskt taget självgående och rapporterade direkt  till Vattenfalls koncernchef och till dess personalchef Curt Bergholtz-Widell.

(1) chef under knappt ett år på Vattenfall

(2) chefer på Nalco Chemicals, en brittisk och en italiensk, under cirka fyra och ett halvt år.

(1) chef på AB Svensk Våtrumskontroll under cirka nio år, innan Johan Aspelin tog över.

Man kan alltså konstatera att jag har femton tidigare chefer att jämföra med Johan Aspelin i min roll som civilingenjör. Därutöver har jag erfarenheter från andra anställningar som feriejobb, praktikjobb, militärtjänst, diverse extraknäck …

Eftersom jag har arbetat parallellt med Aspelin under cirka tio år och har erfarenheter som redovisats ovan, är jag rätt bra på att bedöma Johan Aspelin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *